Vincent Swierstra, woonachtig in Amsterdam, is een van de weinige sarangispelers in Nederland. Hij ontdekte de sarangi in 2003 tijdens zijn eerste trip naar India en werd meteen verliefd op het instrument. Hij bemachtigde een mooie oude sarangi en begon met lessen. Dankzij de tien jaren vioolles als kind pakte hij de techniek snel op.

Er wordt wel gezegd, dat van alle instrumenten in de wereld, de sarangi het dichtst het geluid van de menselijke stem benadert. Drie darmsnaren worden bespeeld met een strijkstok en de nagels. De 36 resonantiesnaren dragen bij aan het mystieke geluid dat de sarangi zo mooi maakt.

Zijn leraar in Amsterdam is Joep Bor, auteur van het boek ‘The Voice of the Sarangi’ en voormalig directeur van Codartz, het Conservatorium voor Wereldmuziek in Rotterdam. Nadat Vincent zijn bachelor Culturele Antropologie aan de UvA afrondde in 2011 ging hij drie keer terug naar India om te studeren bij Grammy winnaar Dhruba Ghosh in Mumbai, die in 2017 helaas plotseling overleed. 

In 2015 versterkte gitaarbouwer Roy Willems Vincent’s sarangi, wat hem de gelegenheid gaf om te experimenteren met effectpedalen en waardoor hij eindelijk mee kon spelen met harde muziek. Sindsdien heeft Vincent veel opgetreden. Op feesten, festivals en andere evenementen op diverse plekken in Nederland. Hij heeft een voorkeur voor het geven van meditatieconcerten en het spelen met DJ’s maar hij speelde ook met dichters, storytellers en verschillende gelegenheidsformaties. Zo speelde hij op festivals zoals Landjuweel, Psy Fi, en Mysteryland en in de grote zaal van de 013 en de Paradiso.

Naast muzikant is Vincent ook schrijver. In 2017 verscheen zijn debuutroman De Magiër, Memoires van een Dwaas. Op dit moment wordt er gewerkt aan een Engelse vertaling. Tegelijk met het boek verscheen er ook een documentaire over hem, Voices of Vincent. Op deze site vindt je alle info over zijn projecten. 

Vincent is te boeken voor optredens, filmvertoningen en lezingen. Ben je geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar info@vincentswierstra.nl